Openingstijden

Maandag: 08:00 - 17:00
Dinsdag: 08:00 - 17:00
19:30 - 21:00
Woensdag: 08:00 - 17:00
Donderdag: 08:00 - 17:00
Vrijdag: 08:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 12:00
Zondag: Gesloten

Hernia behandelplan

Hernia betekent letterlijk 'breuk' of uitpuiling. Dat betekent in dit geval dat er een tussenwervelschijf uitpuilt buiten de normale tussenwervelschijfruimte, meestal onder in de rug. Een hernia in de rug wordt ook wel Hernia Nuclei Pulposie (HNP) genoemd.

Als deze uitpuiling drukt op een zenuwwortel ontstaan klachten zoals uitstralende pijn in billen, been en soms de voet. De huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd). Soms kan er sprake zijn van krachtverlies in bepaalde spieren, bijvoorbeeld een enkel of teen die niet goed bewogen kan worden. Deze klachten worden ook wel 'radiculaire klachten' (radix=wortel) of een radiculair syndroom genoemd.

Een hernia hoeft niet altijd pijn in de rug te geven. Maar als er rugpijn is, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. Bij een hernia is bijna altijd sprake van pijn in het been. De pijn in het been verergert vaak bij hoesten, niezen, persen (op het toilet), zwaar tillen of bij bepaalde bewegingen. De klachten zijn dus afhankelijk van beweging en houding.

De meeste hernia's komen voor in de onderste wervels, in de holte van de rug. Dit worden de lumbale wervels genoemd en een hernia in dit gebied heet een lumbale hernia.

Maar er zijn meerdere soorten hernia's. Zo kan een zenuwwortel in de nek ook bekneld raken, dat heet een nekhernia of cervicale hernia. Hierbij straalt de pijn uit in de arm. De huid van de arm kan prikkelend of juist doof aanvoelen en soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand. Meestal is er geen pijn in de nek zelf.

Een hernia kan ook voorkomen bij een van de borstwervels. Dit zijn de wervels waar de ribben aan vast zitten. Een borstwervelhernia is echter zeldzaam. Een ander woord voor borstwervelhernia is 'thoracale hernia'. De meest voorkomende klacht hierbij is krachts- en gevoelsverlies in de benen.

Een hernia is over het algemeen niet gevaarlijk. Bij verlammingsverschijnselen of verlies van controle van de blaas of darmen is het belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Een hernia hoeft overigens niet altijd klachten te geven. Het blijkt dat er mensen zijn die een hernia hebben zonder dit te weten.

Share/Save/Bookmark